پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۴
کد مطلب : 131642

وزرای همه دولت‌ها پشت یک میز

آرزویی که در «دولت وفاق» محقق شد
دکترعارف: تسویه حساب سیاسی در شان نظام جمهوری اسلامی نیست
در نشست معاون اول رئیس جمهور با وزرای ادوار انقلاب اسلامی چه گذشت؟
از چند دهه قبل آرزوی برگزاری چنین نشست هایی را داشتم، اینکه همه معاونان رئیس جمهور، دولتمردان و وزرای دولت‌های مختلف جمهوری اسلامی ایران‌ دور یک میز بنشینند و فارغ از اینکه اصلاح طلب هستند یا اصولگرا، چپ هستند یا راست درباره راهکارهای پیشرفت کشور صحبت کنند، اما دو دولت قبل توجهی به درخواست ما نکردند و حالا امشب این آرزو در دولت وفاق ملی به نتیجه رسید.
 
این جملات را دکتر محمد رضا عارف، معاون اول رئیس جمهور، دیشب (دوشنبه) در نشستی صمیمی با مجمع وزیران ادوار جمهوری اسلامی ایران گفت.
 
 غروب دیروز، طبقه نهم ساختمان سازمان برنامه و بودجه کشور، ‌به اندازه تمام تاريخ انقلاب اسلامي، با تجربه‌های حوزه های سیاست، اقتصاد، فرهنگ، اطلاعات و امنیت و... گرد هم آمده بودند، از پیشکسوتان عرصه مبارزه برای پیروزی انقلاب اسلامی و پیران سياست گرفته تا وزراي جوان دولت هاي سيزدهم و چهاردهم، از وزرايي كه از پايه گذاران جمهوري اسلامي به حساب مي‌آمدند تا وزرایی كه در بهمن ۵۷ حتي به دنيا نيامده بودند.
 
 دیشب در این طبقه ساختمان در خیابان بهارستان، در آن سوی مجلس شورای اسلامی، دولتمردان ادوار مختلف جمهوری اسلامی فارغ از جناح و دولتی که در آن کار کرده اند، صمیمانه کنار هم نشستند و از ایران سربلند گفتند، از اینکه حاضرند پای کار بیایند و تمام تجربیاتشان را در اختیار دولت وفاق ملی بگذارند، طبقه نهم سازمان برنامه و بودجه دیشب یک مجموعه ارزشمند از تاریخ بلند انقلاب اسلامی بود.
 
ساعت اندکی از هفده و سی دقیقه گذشته است که دکتر عارف ، معاون اول رئیس جمهور که رئیس مجمع وزرای ادوار هم هست، وارد جلسه می شود، قبل از او معاونان و وزرای رئیس جمهوردر دولت‌های مختلف دور یک میز کنار هم جمع شده اند ، از محسن رفيقدوست كه وزير وزارتخانه سپاه پاسداران بوده، ‌تا غلامرضا شافعي كه در سه دولت جمهوری اسلامی وزير بوده و بر صدر وزارتخانه‌ «صنايع»‌ كه حالا وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) نامیده می شود نشسته، گرفته، تا وزراي باتجربه و پيشكسوتي چون سيدمحمد ميرمحمد صادقي كه در دولت‌هاي شهيد محمدعلی رجایی و محمدجواد باهنر و دولت مرحوم محمدرضا مهدوی کنی وزير كار و امور اجتماعي بوده و در سال ۱۳۴۴ ، وقتی هنوز خیلی از وزرای جوان متولد نشده بودند، در كوران مبارزه با پهلوي،‌ دستگير شده است تا وزراي جواني چون عیسی زارع‌پور، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت سيزدهم كه متولد ۱۳۵۹ است، از محمد حسین بنی اسدی، وزیر مشاور در امور اجرایی در دولت مهندس بازرگان تا ‌خانم معصومه ابتكار، نخستین زن ایرانی ‌که پس از انقلاب اسلامی وارد هیات دولت شد‌ه و در دوره های مختلف معاون رئیس جمهوربوده است، از حجت الاسلام پورمحمدي، کاندیدای رقیب رئیس دولت چهاردهم که در دوران‌های پرالتهاب جمهوری اسلامی ، مسئولیت وزارتخانه های مهمی چون کشور و دادگستری را برعهده داشته تا ستارهاشمی، چهره جوانی که متولد ۱۳۵۵ است و اکنون در دولت چهاردهم وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات است، دیشب وزرای تمام دولت های گذشته و دولت کنونی در این طبقه کنار هم نشستند.
 
اين جمع آرزويم بود
 
جلسه خيلي زود رسمي مي شود و مهندس غلامرضا شافعي به معرفی کوتاه مجمعی می پردازد كه آن را «حاصل جمع صدها سال تجربه» مي نامد.
 
او سخنان خود را با گراميداشت ياد و خاطره دولتمردان بزرگي كه سال گذشته در این ماه ها در کنارمان بودند اما اکنون از اين دنياي خاكي سفر كرده‌اند آغاز می کند و به بزرگی از شهيد رئيسي ، حجت الاسلام شوشتري، وزيراسبق دادگستري، شهید حسین اميرعبداللهيان، وزير‌امورخارجه دولت سیزدهم، پرویز داودي ، معاون اول رئيس جمهور در دولت نهم ،‌ خانم زهرا شجاعي مشاور رئیس‌جمهور ایران و رئیس مرکز امور مشارکت زنان و همه وزرا و دولتمردانی كه به سفر ابدي رفته‌اند به نیکی یاد می کند.
 
او سپس تاريخچه مختصري از شكل گيري اين مجمع را بيان کرده و می گوید كه دكترپزشكيان كه در دولت های گذشته، وزير بهداشت بوده اند، دکتر صالحی امیری، دکتر سید عباس صالحی هم از اعضاي اين مجمع هستند.
 
مهندس شافعی، سپس با بيان اينكه اعضاي اين مجمع، وزرا و معاونان رئیس جمهور در تمام دولت‌های گذشته و دولت چهاردهم هستند، به معرفي كميسيون های این تشکل مي پردازد و مجمع وزرا، را «مجمع تشخیص مصلحت مردمی » می نامد.
 
وزیربا سابقه سه دولت جمهوری اسلامی درمعرفی کمیسیون ها می گوید « كميسيون دفاعي و امنيتي، ‌حقوقي و قضايي،‌ انرژي،‌ اقتصادي، ‌آموزشي، زيربنايي و صنعت، حفاظت محيط زيست،‌ اداري و فرهنگي و اجتماعي» کمیسیون های اصلی مجمع هستند و دبيرخانه مجمع، هم از ستون های اصلی این تشکل است.
 
او درباره ساختار این مجمع نیز می گوید:‌ مجمع بدون هيچگونه هزينه دولتي، به عشق وطن فعاليت مي‌كند و وزرا و دولتمردان عضو آن ، ‌به اتكاي تجربه سال‌ها وزارت و فعاليت‌هاي تخصصی درحوزه هاي مسئولیت خود، تحقیقات و پژوهش هایی را انجام می دهند كه نتيجه‌اش را به دولت ها و وزرای مربوطه ارائه مي دهند.
 
بعد از او، دكتر سید حمید پورمحمدي،‌ رئيس سازمان برنامه و بودجه كه دعوت از وزرا و هماهنگي برگزاري برنامه با حمايت او صورت گرفته است، در سخناني كوتاه مي گويد كه در دولت وفاق ملی، اراده‌ای‌جدي براي كمك گرفتن از ظرفيت كارشناسي اين جمع براي گره گشايي از كار مردم وجود دارد، او از اعضاي مجمع وزیران ادوار مي خواهد پای کار بیایند و بدون توجه به گرایشات سیاسی و حزبی، به مردم و دولت کمک کنند.
يكي از معاونان سازمان نيز در اين جلسه، گزارشي بسيار شنيدني درباره وضعيت كلان كشور، مشكلات و چالش هاي اقتصادي و آمايش سرزميني ايران بيان مي كند و سپس به مزيت ها و امكانات ايران مي‌پردازد و از راه حل‌هاي علمی و شفافي مي گويد كه مي تواند ايران را به رفاه و آرامش بيشتر برساند، او مي گويد تمامي مسيرها در طرحی که سازمان برنامه و بودجه طراحی کرده پیش بینی شده و در اختيار دولت قرار گرفته است ، او در کنار آنکه از چالش بزرگ انرژی دردولت می گوید، درباره‌ قدرت عجيب و شگفت انگيز مكران و سيستان و بلوچستان و سواحل جنوبي ايران، در آمايش سرزميني و توليد ثروت اطلاعات بسیار دقیقی را بیان می کند‌.
 
دکتر حمید میرزاده ، معاون نخست‌وزیر، معاون اجرایی رئیس‌جمهورو معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در دولت های مختلف بعد از انقلاب که از چهره های علمی کشور است و سال‌ها ریاست دانشگاه آزاد اسلامی را برعهده داشته است نیز در این نشست به پیشرفت های علمی ایران در سال‌های بعد از انقلاب و چالش هایی که مراکز علمی کشور در شرایط کنونی با آن روبرو هستند پرداخت.
 
دكتر معصومه ابتكار، از سخنرانان بعدی است که به عنوان رئيس كميسيون محيط زيست مجمع وزیران ادوار، به چالش‌هاي محيط زيستي كشور مي پردازد و تاکید می کند که اگر هرچه زودتربرنامه های جدی برای حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی را شروع نکنیم، شايد فردا براي نجات محيط زيست ایران دير باشد.
 
خانم دکتر که سال‌ها معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست بوده است، بيش از همه راه‌ها، بر استفاده از انرژي پاك خورشيدي براي رفع ناترازي برق تاكيد دارد و مي گويد كه سازمان‌هاي معتبر بين‌المللي، ‌ايران را بهترين كشور براي توليد انرژي خورشيدي مي دانند و با سرمايه گذاري در اين حوزه و كاهش مصرف در سازمان هاي دولتي و حتی جراحي عميق در ساختار پرهزینه دولتی، مي‌توان به دولتي كارآمد رسيد.
 
حجت الاسلام پورمحمدي، وزیر سابق وزراتخانه های کشور و دادگستری که مسئولیت كميسيون حقوقي مجمع را برعهده دارد نیز در سخنانی ‌با تاكيد بر اينكه کمیسیون ها و وزراي ادوار بايد به صورت ويژه با وزير مربوطه در دولت وفاق در ارتباط بوده و تجربيات خود را به او منعكس كنند ، در توصيه اي به دولت چهاردهم مي گويد كه ارتباط رسانه اي دولت وفاق ملي با مردم بايد گسترده تر و تاثيرگذارتر باشد، دولت بايد بيشتر با مردم حرف بزند و اعتماد سازي صورت گيرد و اميدي كه در طي دهه‌ها کاهش یافته است به مردم بازگردانده شود.
 
تحلیل آنچه در سوریه گذشت
 
علي اكبر صالحي، وزیر خارجه سال های سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ که ریاست دو کمیسیون تخصصی مجمع وزیران ادوار را برعهده دارد، در این نشست به تحليل تحولات منطقه و خصوصا رخدادهای سوريه پرداخت.
 
روساي كميسيون هاي ديگر نيز اطلاعات جامعي درباره اف اي تي اف، فساد اداري و ديگر موضوعات مهم عرصه سياست ، اجتماع و فرهنگ ايران بيان كردند.
 
عيسي زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم، حيدر مصلحي، دهمین وزیر اطلاعات ایران، خانم انسيه خزعلي، معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور دولت سیزدهم، مسعود روغني زنجاني، اقتصاد دان و معاون رئیس جمهور و وزیر برنامه و بودجه و رئیس سازمان برنامه و بودجه در دولت های مختلف‌ از ديگر وزرا و اعضاي دولتي بودند كه در اين جلسه حضور داشتند و نظرات خودشان را در حوزه هاي مختلف بيان كردند و از لزوم تصمیم قاطع دولت برای رفع ناترازی‌ها و امید آفرینی گفتند..
 
گردهمایی با تجربه های سیاست ایران
 
دكتر عارف به عنوان آخرين سخنران به جمع بندی نشست پرداخت و گفت: چند دهه آرزوي برگزاري چنين جلسه اي را داشتم،‌ در دولت هاي گذشته درباره اهميت اين مجمع بارها با مسئولان صحبت كردم اما هيچكدام کاری جدی انجام ندادند اما حالا در دولت وفاق ملي به دنبال برگزاري و كمك گرفتن از اين مجمع هستيم، نظرات این مجمع به حدی برای ما مهم است که در نخستين روزهاي دولت، بخشنامه اي براي تمام وزراتخانه ها صادر کردم و از آنها خواستم با مجمع وزراي ادوار كه مخزن اطلاعات و مرجع آگاهي درباره هر وزارتخانه و سازماني هستند همكاري كنند، در دولت چهاردهم، راهبرد ما استفاده ازهمه نيروهاست تا بتوانيم از ظرفيت بالاي وزراي ادوار استفاده كنيم.
 
دكترعارف با تشكر از دكتر سیدحمید پورمحمدي ، رئيس سازمان برنامه و بودجه ، و همكارانش به خاطر كمك به برگزاري اين نشست گفت : ظرفیتی كه در اين مجمع وجود دارد را در کمتر تشكلي مي‌‌توان سراغ گرفت،‌ تمامي وزرا از ابتداي انقلاب تا وزرای دولت چهاردهم مي توانند در اين مجمع عضويت داشته و به ما كمك کنند.
 
وي افزود: تلاش می کنیم جلسات درهمين سطحی که برگزار شد و دوستان زیادی حضور داشتند، ادامه يابد‌، نیاز امروز کشور این است که هرچند ماه يكبار، بدون در نظر گرفتن تعلقات حزبی و اصلاح طلب يا اصولگرا بودن، براي پیشرفت ايران عزیز و گذر از مشکلات دور يك ميز بنشينيم ، نفس جمع شدن باتجربه‌های دولت‌های مختلف جمهوری اسلامی به دور يك ميز، خودش برکت است و باعث مي شود بسياري از پيشداوري‌ها رفع شود.
 
معاون اول رئیس جمهور در ادامه گفت: از نشست بعدی،‌ جلسات با دستور كارعملي برگزار می شود تا نتایج آن در دولت استفاده شود، به تمامی وزرای دولت چهاردهم هم تکلیف شده است که بايد با اعضاي كميسيون‌هاي اين مجمع همكاري نزديك داشته باشند و وزرا مستقيما با اين كميسيون‌ها درارتباط باشند و از نظرات آنها استفاده كنند.
 
وي گفت: پيشنهاد ويژه اين است كه اعضاي مجمع وزیران ادوار، در كميسيون هاي دولت هم شركت كنند و نظرات خودشان را در مورد موضوعات تخصصي حوزه فعالیت خود بيان كنند تا دولت مسير درست و صحيح را ادامه دهد.
 
وي در ادامه گفت: متاسفانه تسويه حساب‌‌هاي سياسي و باندي كه درشان حكومت و نظام اسلامي نيست باعث مي شود گاه ارتباط وزراي سابق و جديد قطع شود و تمام تجربيات وزير سابق و وزراي اسبق بدون استفاده بماند.
 
دكتر عارف افزود: پيشنهاد مشخصم اين است كه با سازوكاري كه در گفتگوي مسئولان دولت و مسئولان كميسيون‌ها مشخص مي شود مكانيسم همكاري مشترك تعريف شود.
https://siasatrooz.ir/vdceez8zwjh8xpi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی